غاصبان فرهنگ و تاریخ - ۵

داعش و غربی ها دو روی سکه سرقت آثار تاریخی و میراثی عراق

داعش و غربی ها دو روی سکه سرقت آثار تاریخی و میراثی عراق

بکسیها: غارتگری داعش نسبت به میراث فرهنگی عراق و بهانه هایی که غربی ها برای حفاظت از این آثار می آوردند تا میراث عراق را در موزه هایشان به نمایش بگذارند، از دلیلهای به تاراج رفتن تاریخ عراق بود.



خبرگزاری مهر _ گروه جامعه؛ عراق یکی از کشورهایی است که در همسایگی ایران ابتدا مورد حمله غربی ها و سپس مورد تجاوز گروهک داعش قرار گرفت و آثار باستانی زیادی را از دست داد. آثاری که یا به وسیله داعش تخریب شد یا از این طریق به کشورهای دیگر رفت.
اما داعش تنها گروهکی نبود که موجب شد تا هویت و تاریخ عراق از بین برود در طول سال های متمادی این کشور نیز در خاورمیانه بارها مورد تجاوز غربی ها به ویژه آمریکایی ها قرار گرفت تا تمدن آن زینت بخش کشورهای دیگر شود و شاید در آینده ای نه چندان دور، آنها با تمدن کشورهایی از جمله، ایران، عراق، سوریه، افغانستان و.... برای خود جعل تاریخ کردند.
سال ۹۳ اوج تخریب آثار باستانی در عراق توسط گروهک تروریستی داعش بود. در این سال ها گروه تروریستی داعش در عراق و سوریه به غارت و قاچاق اشیای تاریخی و باستانی پرداختند که منجر به نابودی میراث فرهنگی این کشورها شد میراثی که تبعات آن جبران ناپذیر است.
یکی از این اقدامات انتشار ویدئویی از طرف داعش بود که در آن عناصر این سازمان، شهر نمرود در آشور را که از آثار تاریخی قرن سوم قبل از میلاد است، نابود می کنند.

در شهر نمرود که به آن نگین تمدن آشوری می گویند به نحو کاملاً غیرمنتظره به این شهر هجوم بردند و بعد از قتل ساکنانش با همدستی عوامل خارجی نظیر آمریکایی ها دست به سرقت آثار زدند تا جایی که خیلی از نهادهای بین المللی به این اقدام واکنش نشان دادند.
تروریستان گروه داعش در سلسله تخریب آثار و محلات باستانی در مناطق تحت کنترل شأن با بهره گیری از بلدوزرها شهر کهن و تاریخی آشوری ها نمرود (Nimrud) را در شمال عراق از بین بردند. این گروهک تروریستی شهر تاریخی «کلده» را در عراق تخریب کرد.
تروریستان گروه داعش ویدئوی دیگری انتشار دادند که در آن شورشیانی مسلح با چکش های سنگین و برمه های برقی آثار با ارزش و میراث های فرهنگی موجود در موزه موصل را تخریب کردند.
درآمد داعش از قاچاق اشیا عتیقه
گروهک داعش بعد از غارت آثار تاریخی عراق و فروش آثار باستانی، کسب درآمد می کند. این مساله را «فیلیپ لالیو» نماینده فرانسه در یونسکو در نشست «میراث عراق در خطر است» اعلام نمود و اظهار داشت: داعش با اهداف تامین مالی خود به حفاری در مناطق مختلف عراق می پردازد تا با کشف آثار باستانی آنها را بوسیله واسطه به کشورهای اروپایی و آسیایی بفروشد.
البته بگفته وی میزان دقیق قاچاق آثار باستانی عراق توسط داعش معین نیست اما برخی آثار باستانی به سرقت رفته عمری بیش از دو هزار سال دارند و ارزش آنها بسیار زیاد است.
در یک نشست بین المللی عنوان شد که برخی آثار باستانی به سرقت رفته عمری بیش از دو هزار سال دارند
حدود صد هزار شیء تاریخی مهم و چهار هزار و ۵۰۰ محوطه و بنای تاریخی، تحت تصرف داعش قرار داشت.
در سال ۹۵ ویتالی چورکین؛ نماینده روسیه در سازمان ملل متحد در نامه ای به شورای امنیت نوشت: حدود یکصد هزار شیء تاریخی مهم و چهار هزار و پانصد محوطه و بنای تاریخی و باستانی که ۹ مورد از آنها در لیست میراث جهانی یونسکو به ثبت رسیده است، تحت تصرف داعش قرار دارد و این گروه از تجارت غیرقانونی این اشیا عتیقه و گنجینه های باستانی حدوداً سالی یکصد و پنجاه تا ۲۰۰ میلیون دلار درآمد کسب می کند.
چورکین در ادامه اظهار داشت: داعش، نهادی به نام بخش آثار و اشیا عتیقه به وجود آورده که معادل وزارت منابع طبیعی است و تنها اشخاصی که از این نهاد مجوز دارند می توانند در محوطه های باستانی حفاری و اشیا عتیقه را جابه جا و حمل کنند؛ این اشیا قاچاق نیز عموماً به کشورهای غربی برده می شوند.
کسب درآمد داعش از میراث عراق!
در واقع داعش در یکی از کشورهای همسایه عراق این آثار را بصورت غیرقانونی فروخته و از آنجا در سایت های اینترنتی به مجموعه داران در کشورهای مختلف می فروشد. حتی مدارک تقلبی و شناسنامه جعلی برای این آثار تهیه می شود تا مبدا آن مشخص نباشد و کشوری نتواند با بهره گیری از مواد قانونی بین المللی و کنوانسیون های مختلف این آثار را به مبدا برگرداند.
داعش به تخریب و دستبرد به آثار تاریخی عراق را برای خود کافی ندانسته بود و حتی ادعا کرد که می خواهد اهرام ثلاثه مصر را نیز نابود کند. چونکه آنها را هم جز بت هایی می دانستند که باید از بین می رفتند. بااینکه این ادعای پوچ را کسی باور نکرد چون دیری نگذشت که رهبرشان در سال ۲۰۱۹ سقط شد!
آنها حتی پا را فراتر گذاشته و در سال ۹۴ وزارت آثار باستانی برای خود تأسیس کردند! این خبر را روزنامه انگلیسی «ساندی تایمز» داد و اعلام نمود: داعش از زمان پیشروی در عراق و سوریه آغاز به تأسیس یک سازمان اداری کرده تا بتواند امور مناطق تحت کنترل خودرا اداره کند و همچون اقدامات داعش تأسیس وزارتخانه ها و ادارات بوده است.
ساندی تایمز وزارتخانه های آثار باستانی در خاورمیانه را با «وزارت آثار باستانی» که داعش تأسیس کرده مقایسه و اعلام نمود که این وزارتخانه ها در اساس برای حفظ آثار باستانی موجود در آن تلاش می کنند در صورتیکه داعش برای انجام اقدام سازماندهی شده با قاچاق و فروش آثار باستانی تلاش می کند. داعش غارت آثار باستانی را به تجارت سازماندهی شده برای خود تبدیل نموده است و در زمان کنترل بر شهر موصل، نمرود و الحضر در عراق و تدمر سوریه آثار باستانی این شهرها را به غارت برده است.
کارشناسان جرایم هنری و دیرینه شناسی هشدار داده اند که تقریباً صد فقره اشیای دست ساز که داعش سرقت کرده، به انگلیس قاچاق شده است این اقلام شامل سکه های طلا و نقره، ظروف سفالی و رومی و … بوده که بوسیله ترکیه، اردن و لبنان قاچاق می شده است.
دزدی از با اهمیت ترین موزه
آوریل ۲۰۱۸ سالگرد غارت موزه ملی عراق است. یک دزدی عیان که در آن حدود ۱۵ هزار اثر از موزه ملی این کشور به غارت رفت. غارت موزه عراق درحالی بود که گروهی از بنیاد خاورشناسی دانشگاه شیکاگو در دیدار با مقام های این کشور خواهان پاسداری از مناطق باستانی و موزه های عراق بود. از این موزه نه فقط اشیای باستانی بلکه اموال دفتری هم به سرقت رفت.
زینت بخشی به موزه های غرب با آثار خاورمیانه زینت دادن به موزه های آمریکایی یکی از عواقب قاچاق و دست درازی آمریکایی ها به میراث فرهنگی عراق است. بعد از آنکه موزه ملی عراق در سال ۲۰۰۳ غارت شد خیلی از آثار آن در موزه های کشورهای دیگر پیدا شدند. غیر از آن گروه های مختلف دیرینه شناسی به حفاری های غیرقانونی دست زدند و این آثار را از عراق خارج کرند. هم اکنون بخش عظیمی از موزه متروپلیتن نیویورک، موزه پرگامون برلین و موزه لوور فرانسه به آثار تاریخی عراق اختصاص دارد. مهدی علی رحیم، باستان شناس، که در موزه ملی عراق مشغول به کار است تأیید می کند که اشیای منحصر بفرد در آن حفاری ها به آلمان و آمریکا منتقل شده و به نسبت، مجموعه کوچکی از آنها در بغداد مانده است. اشیای منحصر به فرد در حفاری ها به آلمان و آمریکا منتقل شده و به نسبت، مجموعه کوچکی از آنها در بغداد مانده است در موزه هنر متروپولیتن در نیویورک، نسخه ای از یک مناجات امیر مؤمنان علی (ع) نگهداری می شود. در سایت موزه متروپولیتن، با استناد به نوع خط و آرایه های نسخه، محل کتابت آن شهر موصل در شمال عراق و قدمت تقریبی آن، سالهای پایانی سده ششم دانسته شده است. دروازه ایشتار یا دروازه ورودی به شهر بابل در نزدیک رودخانه فرات در کشور عراق یکی از با اهمیت ترین آثاری است که می توان آنرا در موزه پرگامون برلین مشاهده کرد. این بنا با توافق دولت وقت عثمانی با کشتی به بندر هامبورگ ارسال شد. سپس در برلین در موزه پرگامون، بخش های مختلف این دروازه، از صدها قطعه شکسته باردیگر بازسازی شد. مسئولان موزه لوور بجای بازپس دادن اشیای تاریخی عراق به نیروهای بومی عراق اعلام نمودند آثاری که در موزه موصل وجود دارد، مرمت شود. همین طور در همان سال ها فرانسوا اولاند رییس جمهور فرانسه پیشنهاد داده بود که برای حفظ آثار باستانی عراق و روسیه این آثار به مرکز حفظ میراث لییوان منتقل شود جایی که مقرر است در شمال فرانسه تحت نظارت موزه لوور افتتاح شود. واکنش های بین المللی
در این سال ها که داعش، میراث عراق را نابود می کرد مجامع بین المللی نیز واکنش نشان دادند همچون وزارت میراث فرهنگی که در آن زمان، وزارتخانه بود، در محکومیت تخریب آثار باستانی عراق اطلاعیه ای صادر کرد.
در این بیانیه گفته شده: این سازمان (وزارت) فاجعه تخریب و غارت گسترده آثار باستانی عراق توسط گروه داعش خصوصاً جنایت اخیر این گروه در تخریب آثار فرهنگی و تاریخی این کشور در موزه نینوا در شهر موصل را به شدت محکوم می کند و از سازمان های بین المللی خصوصاً سازمان فرهنگی، علمی و آموزشی سازمان ملل (یونسکو) می خواهد در امتداد وظایف اساسی خود، برای جلوگیری از این تخریب سازماندهی شده و وحشیانه اقدام ضروری انجام دهد. چونکه آثار باستانی و میراث فرهنگی عراق بخش مهمی از هویت و تمدن این کشور هستند و نابودی این میراث کهن و آثار و اشیا باقی مانده از این تمدن، نشان دهنده خوی ضد تمدنی این گروه تروریستی است. نابودی این آثار به بهانه های واهی در حالی صورت می گیرد که بخش عمده ای از اشیا باارزش تاریخی عراق و سوریه توسط گروه مذکور غارت شده و یا به کشورهای غربی قاچاق شده است.
تعدادی از نهادها برای دفاع از میراث عراق و حفاظت از آن آغاز به کار کردند همچون یونسکو. در این سال ها کنفرانس جهانی حفاظت از میراث جهانی در مناطق آزادشده عراق در مقر اصلی یونسکو انجام شد که در نهایت به برنامه عملیاتی فوری، میان مدت و طولانی مدت برای محافظت از محوطه های باستانی چند هزار ساله، موزه ها، میراث مذهبی و شهرهای تاریخی در عراق تاکید داشت. نتیجه عملی این کنفرانس این شد که طرح کاری فوق العاده طولانی مدت و میان مدت برای حفظ مکان های باستانی و آثار باستانی در عراق تدوین کردند. فعالیت دیگر یونسکو در عراق قرارداد همکاری سازمان یونسکو و عراق برای حفظ و مراقبت از سایت بین المللی شهر سامرا که از آن بعنوان یکی از میراث بزرگ فرهنگی اسم برده می شود است در این قرارداد همکاری در بخش های دیگری از میراث و گنجینه هنری و فرهنگی کشور عراق مد نظر قرار می برد. هم اکنون دولت عراق تلاش می کند تا بتواند آثاری از میراث خودش را در کشورهای دیگر پیدا کرده و آنها را به این کشور برگرداند. اقدامی که به یک همت بین المللی نیاز است اما آمریکا، انگلیس و فرانسه نمی خواهند این اتفاق بیفتد شاید بنا بر این است که موزه های آنها از پر از آثار عراقی و موزه های عراقی خالی از میراث خودش است!

1400/10/26
12:24:32
0.0 / 5
828
تگهای خبر: آموزش , اینترنت , هنر
این مطلب را می پسندید؟
(0)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات کاربران بکسیها در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۱ بعلاوه ۳
بکسیها - اخبار اجتماعی
baxiha.ir - مالکیت معنوی سایت بکسیها متعلق به مالکین آن می باشد