یادداشت مهمان،

چهار راهبرد برای مقابله با نتایج زیست محیطی توسعه كلانشهرها

چهار راهبرد برای مقابله با نتایج زیست محیطی توسعه كلانشهرها

بكسیها: یك كارشناس محیط زیست چهار راهبرد برای جلوگیری و كاهش اثرات مخرب بر روی محیط زیست شهری را عرضه داد.


خبرگزاری مهر؛ گروه جامعه: عماد مطالبی، دانشجوی دکترای تخصصی جغرافیا و برنامه ریزی شهری و کارشناس پایش و آزمایشگاه محیط زیست، اداره حفاظت محیط زیست شهرستان رشت در یادداشتی که در اختیار خبرگزاری مهر قرار داد نوشت: تحولات اخیر در رشد و توسعه شهرنشینی و به تبع آن رشد و توسعه کالبدی شهرها مسائلی را در فضای شهر ایجاد کرده که نه فقط ساکنین آن، بلکه تمام محیط زیست را در معرض عوارض ناشی از آن، مورد تهدید قرار داده است. توسعه کلانشهرها باتوجه به پتانسیل های موجود، مانند محیط طبیعی و ساختارهای زیست محیطی سبب افزایش انتظارات شهروندان از مدیران و برنامه ریزان شهری در ارتقا کیفیت محیط زیست و رفاه و زندگی سالم شهری شده است. و این امر نیازمند اجرای پروژه های عمرانی و زیرساختی شهری بر طبق ظرفیت های محیط است بدین جهت باید همت نمود با کاهش مخاطرات توسعه زیر ساختی شهری و دستیابی به توسعه پایدار در فضای شهری دستاوردهایی را در ارائه راهبردهایی برای تبدیل ضعف ها به قوت ها و تهدیدها به فرصتها فراهم سازد که در احیای محیط زیست شهری و توسعه پایدارشهری و ارتقا سطح کیفی زندگی مردم و مدیریت و پایش زیست محیطی تأثیرگذار است و در ایجاد روشی هدفمند برای ارزیابی نتایج زیست محیطی پروژه های توسعه زیر ساختی ضروری و مؤثر می باشد.
امروزه فضای شهرها با مسائل و تهدیدهای مختلفی در ابعاد اجتماعی، اقتصادی، کالبدی و زیست محیطی مواجه اند. پایدارسازی این شهرها در مقابل مخاطرات توسعه زیر ساختی شهری با تاکید بر ارزیابی نتایج زیست محیطی، نگرشی نوین در شهرسازی می باشد مخاطره ی شهری عبارت است از واقعه یا عملی از طبیعت، فناوری یا انسان با چنان شدتی که شیرازه ی زندگی روزمره ی شهری ناگهان گسیخته شود و مردم گرفتار رنج و درماندگی شوند. مهمترین خاصیت های ذاتی یک مخاطره شهری را می توان چنین برشمرد: ۱- مخاطره عموماٌ غیرقابل پیش بینی است.۲- مخاطرات ماهیت و آثار طولانی و فرسایشی دارند. ۳- محدودیت و فشردگی زمان، غافلگیری، استرس و مخدوش شدن اطلاعات در مخاطرات محیطی با رویکرد پدافند غیرعامل، اگر پدافند غیرعامل را علم به کارگیری عوامل محیطی در خدمت دفاع در نظر بگیریم، مخاطرات محیطی با رویکرد پدافند غیرعامل را می توان عوامل و اقداماتی، که سبب لطمه رسانی به محیط و زیرساختهای شهری، آشفتگی اجتماعات انسانی عنوان نمود و در نتیجه کاهش توان شهرها در هنگام وقو ع بحران می شود. لطمه پذیری اجتماعات انسانی، محیط و زیرساخت های شهری در مقابل مخاطرات محیطی ابعاد مختلفی را شامل می شود. صدمات ناشی از این مخاطرات شامل تلفیقی از ویرانه های کالبدی و اختلال در عملکرد عناصر مختلف فضا است. یکی از اصول پدافند غیرعامل ضرورت دقت در جانمایی عناصر محیط و استفاده هوشمندانه از امکانات طراحی برای کاهش صدمات ناشی از این رخداد و مخاطرات است. در سال های اخیر عواقب و نتایج ناشی از اجرای پروژه های عمرانی خصوصاً در کلانشهرها بطور شایان توجهی افزایش یافته است. انجام کارهای عمرانی درجهت توسعه شهر در کارگاه های واقع در نواحی شهری سبب لطمه رساندن به محیط زیست شده و شهروندان ساکن در نزدیکی این پروژه ها به گرد و غبار، گل و لای، سرو صدا و ترافیک، کاهش فضا، دپوی مصالح و نخاله در مکان عمومی معترض هستند پیوند میان ملاحظات زیست محیطی در پروسه برنامه ریزی توسعه شهری از سیاست گذاری تا اجرای پروژه بعنوان یک لزوم ملی، اقدامی راهبردی و رهیافتی برای توسعه پایدار شهری محسوب شده و هرگونه فعالیتی که منجر به تخریب آن شود ممنوع می باشد. باید هدفمند در سایه تلاش مضاعف طرح ریزی و برنامه ریزی کرد، که مخاطرات توسعه زیر ساختی شهری به گونه ایی مدیریت شود که در این راستا ارزیابی زیست محیطی پروژه ها در حقیقت، ابزاری برای مدیریت محیط زیست و متضمن توسعه پایدار کلانشهرها باشد.
راهکارهایی برای جلوگیری یا کاهش اثرات مخرب بر روی محیط زیست شهری ارائه شود و از این رهگذر تصمیم گیران و برنامه ریزان ارزیابی نتایج زیست محیطی شهری یک پروژه را از قبل مورد توجه قرار بدهند. بمنظور ارتقا برنامه ریزی های مرتبط شهری در امتداد توسعه کمی و کیفی راهکارهای زیر ارائه می شود.
الف) استفاده از فناوری: امروزه رویکردهای نوین در حوزه فناوری در توسعه شهری نگاه به توسعه پایدار و سازگاری هرچه بیشتر با محیط زیست دارد و سبب پیشگیری و مدیریت کاهش نتایج زیست محیطی مخاطرات توسعه زیر ساختی ب) راهکارهای مدیریتی: در روش های مدرن مدیریتی اجرا می شود و به کاهش میزان گرد و غبار، سروصدا، و تولید نخاله و کاهش آلودگی بصری کمک می نماید. ج) تجدید نظر در برنامه ریزی: ویرایش برنامه های زمان بندی عملیات اجرایی بر طبق کاهش و شکل گیری آلودگی می تواند بر روی میزان گرد و غبار و سروصدا و تولید نخاله، آلودگی بصری تأثیرگذار باشد. د) استفاده از مصالح ساختمانی با کیفیت: استفاده از مصالح ساختمانی با کیفیت مناسب به کاهش آلودگی های زیست محیطی و مخاطرات توسعه زیرساختی در حین اجرای پروژه ها و پس از آن کمک خواهدنمود.


منبع:

1399/06/06
23:19:30
5.0 / 5
1381
تگهای خبر: فناوری , كیفیت , هوشمند
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات کاربران بکسیها در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۲ بعلاوه ۱
بکسیها - اخبار اجتماعی
baxiha.ir - مالکیت معنوی سایت بکسیها متعلق به مالکین آن می باشد