۳۱ اكتبر، روز جهانی شهرها،
كاهش انزوای اجتماعی با طراحی شهری مناسب
خراسان رضوی حدود ۸۰ درصد از جمعیت جهان تا سال ۲۰۵۰ در مناطق شهری زندگی خواهند كرد. هم اكنون، افراد در مناطق شهری ۳ درصد از سطح زمین را اشغال كرده اند، اما حدود ۷۲ درصد از گازهای گلخانه ای را تولید می كنند.
شهرنشینی، مجموعه ای منحصربه فرد را برای انسان ایجاد می کند؛ نوید شغل و رفاه، ازجمله عواملی است که افراد را به شهرها می کشاند. با عنایت به اینکه، نیمی از جمعیت جهانی در شهرها زندگی می کنند، شهرها با دو مشکل فقر و تخریب زیست محیطی هم روبرو هستند. کیفیت پایین هوا و آب، در دسترس نبودن آب کافی، مشکلات دفع زباله و مصرف زیاد انرژی با افزایش تراکم جمعیت و تقاضای محیط های شهری تشدید می شود. با افزایش جمعیت در مناطق شهری جهان، برنامه ریزی قوی شهری در مدیریت این مشکلات و سایر مشکلات ضروریست.
طی چند دهه گذشته، به صورت فزاینده ای مشخص شده است که وجود و رشد شهرها به صورت قابل توجهی با مسائل زیست محیطی مرتبط هستند. در گذشته، مردم به فکر شهرنشینی بعنوان کانون مطالعه زیست محیطی نبودند، بلکه این مورد بسیار محلی و فقط در مکان های خاص مورد توجه بود و از نگرانی های جهانی جدا بود، اما با گذشت زمان بیشتر از گذشته، مشخص شد که نتایج رشد شهری در سرتاسر کره زمین با مسائل زیست محیطی مرتبط می باشد.
از خطرات مهم در شهرها، اثر جزیره گرمایی شهری است که مناطق شهری را به میزان قابل توجهی گرمتر از مناطق اطراف می کند و عواقب تغییر اقلیم و خطرات بهداشتی را برای ساکنان شهرها بالا می برد.
جوانب مثبت و منفی زندگی در شهر
نقل مکان به خانه جدید، می تواند هیجان انگیز باشد به خصوص اگر به جایی انتقال یابید که با مکان فعلی زندگی شما بسیار متفاوت باشد. البته رفتن به محیط جدیدی که عادت به آن ندارید، می تواند استرس زا باشد. یکی از بزرگترین تغییراتی که می توانید در وضعیت زندگی خود ایجاد کنید، انتقال از یک شهر کوچک یا حومه به شهری بزرگ است.
شهرهای بزرگ، مراکز فرهنگی مهمی هستند که دارای صحنه های پر جنب وجوش هنری و موسیقی، تنوع غذایی گسترده تر، مکان های دیدنی بیشتر مانند موزه ها، رویدادهایی مانند برگزاری مسابقات ورزشی و کنسرت و جمعیت متنوع باتجربه مشترک زندگی شهری هستند. از مهمترین مزایای زندگی در شهرها، ملاقات با افراد جدید، فعالیت ها، حمل و نقل عمومی، برگزاری رویدادهای بزرگ، تجربه مشترک، فعالیتهای رایگان، حقوق بالاتر، فرصت های بیشتر برای جوانان و نزدیک بودن به مراکزی مانند فرودگاه است. جنبه های منفی زندگی در شهرها شامل هزینه های بالاتر زندگی، سروصدا، کمبود فضا، پارکینگ، حق بیمه بالای خودرو و میزان جرم بالاتر است.
چگونه می توانیم شهرنشینی را با حفظ محیط زیست و کیفیت زندگی متعادل کنیم؟
رشد شهرنشینی همراه با تغییرات آب وهوایی ازنظر کیفیت هوا، دمای گرمتر و خطر سیلاب بیشتر بر زندگی در شهرها تأثیر جدی خواهد گذاشت، اما چاره هایی برای کاهش تاثیرات زیست محیطی و بهبود کیفیت زندگی مردم در طبیعت یافت شده است.
محققان با شرکت در پروژه اروپایی URBAN Green-Up در وایادولید اسپانیا، چاره هایی مبتنی بر طبیعت عرضه کردند که توسعه پایدار شهری را فراهم آورد. این پروژه با ۲۵ شرکت کننده از ۹ کشور و هشت شهر نشان داد که کلید اصلی در خصوصیت های طبیعی است که می تواند برای کاهش اثرات تغییرات آب وهوایی استفاده گردد. برای این منظور، چاره هایی مانند سقف سبز، باغ عمودی متحرک یا نمای سبز عرضه شد.
بخش مهمی از این پروژه به تصفیه هوا و آب باران در شهرها اختصاص دارد. انواع خاصی از گیاهان، از راه برگ و ریشه می توانند بعنوان فیلترهای طبیعی عمل کنند. محققان عنوان کردند: این چاره، بعنوان یک بیوفیلتر شهری است که در گذشته دودکش سبز نامیده شده است و با نصب آن روی سقف، نزدیک به دودکش ها خروجی حاصل از احتراق پاک خواهد شد.
پتانسیل سیستم های مبتنی بر طبیعت قابل توجه است. بعنوان مثال، در وایادولید اسپانیا، یک خط دوچرخه و یک پیاده رو سبز از انتشار نزدیک به ۲۰۰ تن دی اکسید کربن(CO۲) جلوگیری کرده و دما را تا ۵درجه سانتی گراد در طول تابستان کم کند. این سیستم می تواند اکسیدهای نیتروژن و ذرات معلق، دو آلاینده اصلی تولیدشده از وسایل نقلیه و سیستم های گرمایشی را بگیرد، بنابراین پیکربندی شهر عامل مهمی برای مقابله با این آلودگی است.
شهرهای امروز با عنایت به الزاماتی که دارند، شبیه شهرهای گذشته نیستند؛ در بعضی از شهرها، بخش های صنعتی و خدماتی روبه زوال است و در شهرهای دیگر، بخش های فناوری و صنعتی شروع به کار کرده اند.
برخی تهدیدها در مناطق شهری
رشد شدید شهری، می تواند منجر به فقر بیشتر شود، چونکه دولت های محلی قادر به عرضه خدمات برای همه مردم نیستند.
استفاده متمرکز از انرژی، منجر به آلودگی بیشتر هوا با تأثیر قابل توجه بر سلامت انسان می شود.
اگزوز خودرو ها سبب تولید سطح بالای سرب در هوای شهری می شود.
حجم زیادی از زباله های جمع نشده خطرات گوناگونی برای سلامتی بوجود می آورد.
توسعه شهری، می تواند خطرات زیست محیطی مانند جاری شدن سیل را افزایش دهد.
آلودگی و موانع فیزیکی رشد، سبب از بین رفتن پوشش درختان شهری می شود.
جمعیت حیوانات توسط مواد سمی، وسایل نقلیه و از دست دادن زیستگاه و منابع غذایی مهار می شود.
راه حل های در نظر گرفته شده برای تهدیدها
مبارزه با فقر با ارتقاء توسعه اقتصادی و ایجاد اشتغال
کاهش آلودگی هوا با به روزرسانی استفاده از انرژی و سیستم های جایگزین حمل ونقل
مشارکت خصوصی و دولتی برای عرضه خدماتی مانند دفع زباله و مسکن
کاشت درختان و استفاده از مراقبت از فضای سبز شهری، بعنوان عنصر اصلی در برنامه ریزی شهری
پاسخ شهرها به بحران کنونی
در طول تاریخ، بحران های اپیدمی و همه گیر برای مثال وبا آسیایی (۱۸۳۷-۱۸۲۶) و آنفلوانزای اسپانیایی (۱۹۱۹-۱۹۱۸) شهرها را تحت تأثیر قرار داده است، اما پس از بازگشت، اغلب کشورها در اوج رشد سریع اقتصادی قرارگرفته اند.
بحران بیماری همه گیر کووید- ۱۹ همه شهرهای سراسر جهان را تحت تأثیر قرار داده است. بدترین اثرات این بیماری، ارتباط نزدیکی با مناطق شهری است. مناطق شهری متحمل بار سنگین بحران بیماری کووید- ۱۹ هستند و تأثیر عمده ای بر فقرای شهری دارد.
بیماری کووید- ۱۹ و بحران تغییرات آب وهوایی، فرصت های بسیاری برای تفکر مجدد درباره آینده شهری در شهرها فراهم می آورد. رهبران و تصمیم گیرندگان شهری در حال بررسی این مورد هستند که چگونه بهترین راه را برای مقابله با برنامه ریزی و مدیریت بهبودی بیماری کووید- ۱۹ در کنار فشارهای موجود تغییر آب وهوا، کاهش منابع و ادامه روند نابرابری اقتصادی اجتماعی در پیش گیرند.
بحران ها، فرصت هایی را برای شهرها فراهم می کنند. شواهد نشان داده است که با کاهش فعالیت اقتصادی، کاهش ترافیک وسایل نقلیه و تعداد بیشتر افراد در خانه، کیفیت هوا در شهرهای جهان بهبودیافته است. این امر همینطور منجر به تأثیر بالقوه مستقیم و قابل اندازه گیری بر سلامت مردم در شهرها شده است.
بازنگری در طراحی ساختمان
با عنایت به اثربخشی کار از راه دور، امکان دارد احتیاج به کاهش اندازه فضاهای اداری باشد. لازم است تا اندازه فضاها در ساختمان های مسکونی و مکان های تجمع باردیگر ارزیابی شود تا فاصله فیزیکی بین افراد رعایت شود.
تاثیر طراحی شهری بر سلامت روان
بیشتر افراد عادت کرده اند که هرروز بامداد در مسیرهای پردست انداز و در خیابان های پرترافیک حرکت کنند. کارکنان در شهر، استرس، تحریک پذیری و اضطراب دارند و این مورد بعنوان سندرم زندگی شهری عنوان می شود و باید بدانیم که محیط اطراف بیشتر ازآنچه تصور می کنید بر افراد تأثیر دارد.
شهرها و ساختمان ها با طراحی ضعیف، بر افراد تأثیر می گذارند. می توانیم از دوران بعد از بیماری کووید- ۱۹ بعنوان فرصتی برای ایجاد تغییر در محیط زندگی استفاده نماییم.
بر مبنای مرکز طراحی شهری و بهداشت روان، شهرها در مقایسه با مناطق روستایی، مشکلات روانی بیشتر دارند. در شهرها علاوه بر تنهایی، انزوا و استرس، افراد ۴۰ درصد خطر افسردگی، ۲۰ درصد اضطراب بیشتر و دو برابر خطر اسکیزوفرنی را تجربه می کنند.
طراحی مناسب برای کاهش تنهایی و ترویج تعامل اجتماعی مثبت، کلیدی است. میلیون ها نفر در شهرها زندگی می کنند، اما بااین وجود، اغلب افراد احساس انزوای اجتماعی دارند که می تواند با طراحی شهری برطرف شود. طراحان یا معماران شهر باید از همان آغاز هر پروژه، بهداشت روان را بعنوان یک هدف در نظر بگیرند.
منابع
www.euronews.com
www.cebm.net
www.researchgate.net
www.nationalgeographic.com
https: //canurb.org
https: //environment.yale.edu
www.thehindu.com
www.midwestmoving.com
منبع: بكسیها
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات کاربران بکسیها در مورد این مطلب