جای خالی مدیریت بحران در جنگ با كرونا

جای خالی مدیریت بحران در جنگ با كرونا

به گزارش بکسیها یک کارشناس مدیریت بحران با تاکید بر لزوم مدیریت بحران همه گیری ویروس کرونا، اظهار داشت: تعطیلی مدارس و مراکز مختلف آموزشی تا کی مقرر است ادامه داشته باشد و باید نگرانی والدین را نسبت به حضور بچه ها در مدارس و دانشگاهها با برنامه ریزی درست، برطرف نماییم


بابک نورالهی در گفت و گو با ایسنا، با اشاره به این که بیش از پانزده ماه از اعلام رسمی ورود ویروس کرونا به کشور می گذرد و متولیان امور مربوط به مدیریت بیماری ناشی از این ویروس، همچنان در حال آزمون وخطا هستند، اظهار نمود: این تصمیمات متناسب با شرایط مختلف قابل تغییر است و شیب کرونا هرچند وقت یک دفعه بالا پایین می رود، بطوریکه حالا کرونا دورخیزی خودرا برای موج پنجم در ایران برداشته و ما همچنان سردرگم برای نحوه مدیریت این میهمان ناخوانده هستیم. همه جور آنرا هم از انواع چینی، انگلیسی و هندی و آفریقایی و... تجربه کردیم و احتمال صادرات نوع ایرانی آن به وجود دارد.
برخی از تصمیم گیری های اشتباه و چند صداییاعضای ستاد کرونا دلیل رعایت نکردن پروتکل ها
وی با اعتقاد به این که بیشتر کشورها در ابتدای امر گرفتار این سردرگمی بوده و کشورهایی که موفق تر عمل کردند سریع به ثبات در کنترل این ویروس رسیده اند، افزود: در ایران عدم به کارگیری از دانش مدیریت بحران در مدیریت این همه گیری یکی از مهم ترین دلیلهای موج سواری این ویروس در کشور است، بطوریکه در ابتدا تصمیم گیریها عمدتا با رویکرد درمان و گاهی بهداشتی (بدون اطلاع کامل از نحوه انتشار ویروس کرونا) صورت گرفت و بیشتر مردم کشور که از شروع شیوع این ویروس با جدیدت پروتکلهای بهداشتی اعلام شده (استفاده از دستکش، ضدعفونی و شستشوی دست ها، گندزدایی سطوح و...) را رعایت می کردند، بعدها تعدادی از تصمیم گیری های اشتباه و چند صدایی در میان اعضای مختلف ستاد پیش گیری از ویروس کرونا و همین طور تغییر دیدگاه متولیان امر، نسبت به اجرای این پروتکل ها بی اعتماد شدند.
این مدرس مدیریت بحران یکی از مهم ترین و اصلی ترین اصول در مدیریت بحران را تصمیم گیری برمبنای دریافت نظرات متخصصین مختلف و در رابطه با نوع بحران دانست که وحدت فرماندهی توسط یک شخص است و اظهار نمود: ما در مورد ستاد ملی کرونا و تصمیمات اتخاذشده آن، چنین نگرشی را ندیدیم یا حداقل کمتر دیدیم. به شکلی که آنچه در مصوبات ستاد ملی کرونا تصویب و ابلاغ می شد بعدها توسط تعدادی از اعضای مهم آن ستاد رد می شد و یا به شکلی دیگر تعبیر می شد. بعنوان مثال؛ وزیر بهداشت بارها در مقابل دوربین ها از عدم تصمیم گیری های واحد و نگرش های مختلف قالب بر تصمیمات این ستاد سخن گفته و اخیراً نیز پس از شیوع موج چهارم و بازگشت مردم از سفرهای نوروزی مخالفت خودرا برای سفرهای نوروزی اعلام نمود. این مهم در مورد نحوه توزیع و تزریق واکسن کرونا نیز بارها تکرار شده است.
ضرورت پیاده سازی دانش مدیریت بحران در ستادهای ملی و استانی
نوراللهی با بیان این ضرب المثل که ماهی را هر وقت از آب بگیری تازه است، چند پیشنهاد در امتداد مدیریت بهینه پیشگیری و کنترل ویروس کرونا را ذکر کرد و اضافه کرد: رویکرد مدیریت این همه گیری باید تغییر پیدا کند و با پیاده سازی دانش مدیریت بحران در ستادهای ملی و استانی و شهرستانی، لازم است مباحث کارشناسی و فنی متخصصین مرتبط در تصمیم گیری های ستادهای مذکور مدنظر قرار گیرد و با تجزیه و تحلیل و لطمه شناسی موضوع بهترین راهکارها پیاده شود.
به گفته وی، دلیلی ندارد با شعارهایی همچون #کرونا_را_شکست_می دهیم، مردم را به آینده ای مبهم امیدوارم نماییم. بهتر است #زندگی_با_کرونا را تمرین نماییم تا شرایط واقع بینانه و ایدئال تری را در کشور ایجاد نماییم. شاید #پساکرونایی وجود نداشته باشد و این ویروس همانند بسیاری از ویروس ها و بیماریهای دیگر همچنان با ما باشد، پس راهکارهای مختلف پیش گیری از آنرا متولیان بهداشت کشور بررسی و بهترین راه حل را عرضه کنند.

اهمیت مناسب سازی فضاها و تجهیزات شهری برای شرایط کرونا و بیماریهای واگیردار
این کارشناس مدیریت بحران با تاکید بر این که بیایید در موضوع هایی مانند فاصله گذاری اجتماعی از اطلاعیه و نصب بنر در مکان های مختلف پا را فراتر گذاشته و مناسب سازی فضاها و تأسیسات و تجهیزات شهری برای شرایط کرونا و بیماریهای واگیردار را جا بیاندازیم، عنوان کرد: در این شرایط میتوانیم مفهوم واقعی فاصله گذاری اجتماعی را در مراکز جمعیتی خود لمس نماییم.
این کارشناس افزود: مدیران بحران در هر بخش و سطحی باید نتایج کوتاه مدت و بلندمدت این همه گیری را در مجموعه های خود ازجمله از نظر اقتصادی، اجتماعی، سیاسی، فرهنگی و... ارزیابی کنند و برای آن برنامه متناسب با آن بنویسند.
این کارشناس در ادامه این پیشنهادات با اعلان اینکه در مدیریت بحران نمی توان فقط به ابلاغیه و بخشنامه اکتفا کرد و شرایط بحرانی را مدیریت کرد، افزود: باید برنامه های اجرائی را برای هر موضوع تدوین کرد و آستین ها را برای اجرای آن بالا زد. با متمرکز کردن برنامه ریزی ها و اقدامات در یک وزارت خانه، سایر وزارتخانه ها نیز تماشاچی خواهند بود، از وزارت بهداشت فقط کار تخصصی خودرا بخواهیم و فرماندهی این بحران به سطوح بالاتر منتقل شود و با تدوین برنامه های اجرائی، نقش کلیه وزارتخانه ها و دستگاهها را پررنگ نماییم.
لزوم بازنگری مقررات ملی ساختمان و مباحث ۲۳ گانه آن در وضعیت بیماریهای واگیردار
به گفته نوراللهی، وزارت راه و شهرسازی و مرکز تحقیقات این وزارت خانه، نقش بسیار مهمی در تدوین ضوابط مربوط به ساخت وسازها و شهرسازی متناسب با این اپیدمی دارد. مطمئناً مقررات ملی ساختمان و مباحث ۲۳ گانه آن باید با در نظر گرفتن شرایط بیماریهای واگیردار مانند کووید ۱۹، بازنگری و اصلاح گردد.
وی اظهار نمود: وزارت کشور که نقش محوری را در راهبری شهرداری ها و دهیاری های کشور بر عهده دارد، باید درزمینه تهیه الگوهای مناسب مدیریت شهری و روستایی متناسب با شرایط زندگی با کرونا و سایر بیماریهای واگیر، برنامه ریزی و با کمک استانداری ها و فرمانداری ها نظارت مناسبی را برای اجرای آن در شهرها و روستاهای کشور داشته باشند.

لزوم ایجاد سامانه سفر و صدور مجوز سفر محدود و متناسب با ظرفیت مکان های گردشگری
این کارشناس مدیریت بحران افزود: وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی بعنوان متولی اصلی گردشگری کشور می تواند با برنامه ریزی مناسب سفرهای مردم را در طول سال مدیریت کرده و از متمرکز شدن مسافران در مراکز گردشگری و زیارتی پیشگیری کند. یکی از بهترین راهکارها ایجاد سامانه سفر و صدور مجوز سفر بصورت محدود و متناسب با ظرفیت مکان های گردشگریست.

وی اشاره کرد: تعطیلی مدارس و مراکز مختلف آموزشی تا کی مقرر است ادامه داشته باشد. باید نگرانی والدین را نسبت به حضور بچه ها در مدارس و دانشگاهها با برنامه ریزی درست، برطرف نماییم. بهترین راه حل استفاده از تجارب دهه شصت و دو شیفته کردن مدارس است و با این اقدام، تمرکز در مراکز آموزشی کمتر خواهد بود.

وی در آخر اشاره کرد: باید عنوان کنم که همیشه محدودیت بهترین روش نیست. اگر به دانش مدیریت بحران اعتقاد داریم با بررسی و تجزیه و تحلیل ابعاد مختلف موضوع می توان بهترین الگوهای مدیریتی را اتخاذ نمود.




منبع:

1400/02/29
12:49:23
0.0 / 5
790
تگهای خبر: آموزش , دستگاه , دوربین
این مطلب را می پسندید؟
(0)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات کاربران بکسیها در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۲ بعلاوه ۲
بکسیها - اخبار اجتماعی
baxiha.ir - مالکیت معنوی سایت بکسیها متعلق به مالکین آن می باشد