نمک پنهان قاتل خاموش درسفره های ایرانی

نمک پنهان قاتل خاموش درسفره های ایرانی

به گزارش بکسیها، نمک پنهان سدیمی است که بدون افزودن مستقیم نمک سر سفره یا آشپزی، از راه مواد غذایی آماده یا پرمصرف جذب می شود و مصرف کننده اغلب از میزان واقعی آن آگاه نیست.



خبرگزاری مهر، گروه استان ها- مرجان سیف الدین: مصرف متعادل نمک در مواردی مانند تنظیم خواب، حفظ تعادل قند خون، پیشگیری از ریزش بزاق حین خواب، جذب مواد مغذی، پیشگیری از گرفتگی عضلانی، کمک به عملکرد صحیح سلول های عصبی و استخوان سازی برای بدن مفید می باشد، اما نباید فراموش کرد زمانیکه دریافت سدیم بالا باشد، بدن آب بیشتری نگه می دارد و این تجمع مایعات یکی از عوامل افزایش فشار خون است.

نمک پنهان در غذا


ریاض غیرتمند، متخصص قلب و عروق، در گفتگو با خبرنگار مهر در رابطه با تأثیرات مصرف زیاد نمک پنهان اظهار داشت: نمک پنهان در غذاهای فرآوری شده، نان، دوغ، پنیر، فرآورده های گوشتی، غذاهای کنسروی، انواع سس ها، سوپ های آماده، غذاهای منجمد و حتی برخی غلات صبحانه یافت می شود.
وی اضافه کرد: این نمک ها سهم زیادی در دریافت روزانه سدیم دارند و متاسفانه مصرف روزانه ما در این غذاها بسیار است و مصرف بیش از اندازه سدیم که عنصر اصلی نمک است، اصلی ترین عامل بروز پرفشاری خون است که زمینه ساز بیماری های قلبی و عروقی، سکته مغزی و نارسایی قلبی می شود.
وی افزود: مصرف زیاد غذاهایی که در آن نمک پنهان است دفع کلسیم از ادرار را زیاد می کند که به کاهش تراکم استخوان و افزایش ریسک پوکی استخوان، فشار بر کلیه ها بخصوص در سالمندان و افراد با بیماری زمینه ای منجر می شود.
وی با تکیه بر وجود نمک های پنهان در مواد غذایی، به حذف نمکدان از سفره و اضافه کردن آن به غذاها تصریح کرد و اخطار داد: افزایش ریسک مرگ زودرس از نتایج افزودن نمک به غذا است، حتی به شکل اندک بعد از پخت غذا که می تواند به صورت قابل توجهی ریسک مرگ زودرس را افزایش دهد.
عباسعلی غیور نجف آبادی، دیگر متخصص بیماری های قلب و عروق، سفارش کرد برای سلامتی بدن بخصوص قلب و عروق، مصرف نمک، بخصوص اضافه کردن نمک به غذاهای آماده و فرآوری شده را کاهش دهیم.
وی اضافه کرد: نان و فراورده های نانی سهم اصلی از دریافت سدیم در خیلی از کشورها را دارند، ازاین رو باید از استفاده نمک برای خوراکیهای ترکیبی با نان جلوگیری کرد.
وی ضمن اشاره به گسترش زندگی های ماشینی اظهار داشت: غذاهای آماده و کنسرو شده مانند سوپ های آماده، سس ها، گوشت های فرآوری شده مثل سوسیس، کالباس و غذاهای منجمد همچون غذاهایی است که بیشترین نمک های پنهان در غذاها را دارد.

غیور نجف آبادی افزود: محصولات لبنی، غذاهای رستورانی ادویه ها و چاشنی ها مثل کچاپ، سس سویا، سس سالاد، غذاهای صبحانه ای آماده مثل کورن فلکس، پنکیک آماده از دیگر غذاهایی است که نمک های پنهان دارند.
این متخصص چون دیگر متخصصان مهم ترین راهکار کاهش مصرف نمک و نمک پنهان را «خرید هوشمندانه» و مطالعه برچسب مواد غذایی و انتخاب اقلام با عنوان «کم نمک» یا «بدون نمک» عنوان نمود.
وی از کاهش استفاده از غذاهای آماده و فرآوری شده، اصلاح دستور پخت خانگی، استفاده کمتر از نمک، جایگزین کردن طعم دهنده های طبیعی مانند لیمو، سبزیجات معطر و سرکه را از راهکارهای کاهش مصرف نمک پنهان در غذاها نام برد.
غیور نجف آبادی با اشاره به اینکه تشکل های غیردولتی در این مورد فعال می باشند، افزود: در سالهای اخیر افزایش آگاهی عمومی، کمپین های آموزشی و برچسب گذاری رنگی بر بسته بندی بعضی از مواد غذایی در ایران دیده می شود اما نیازمند برنامه های طولانی مدتی است تا مصرف متعادل نمک بعنوان یک اصل در سلامتی و پخت غذا نهادینه شود.

میزان مصرف نمک در ایران و جهان


سازمان جهانی بهداشت میزان مصرف نمک را کمتر از ۵ گرم در روز (کمتر از یک قاشق مربا خوری) عنوان کرده است در حالیکه میانگین مصرف نمک در ایران حدود ۹.۵ تا ۱۰ گرم در روزاست و در مصرف نمک پس از کشور هند قرار دارد.
نمک پنهان بشکلی جدی و ناملموس سلامت عمومی را در ایران و سراسر دنیا تهدید می کند. مصرف نمک فراتر از سطح مجاز جهانی، بخصوص از مسیر غذاهای آماده، نان و محصولات فرآوری شده چالش اصلی بسیاری کشورها همچون ایران است.
سیاست های ملی، آموزش عمومی و اصلاحات صنایع غذایی برای کاهش مصرف نمک پنهان لزوم اساسی دارند.


منبع:

1404/05/14
16:56:33
0.0 / 5
50
تگهای خبر: آموزش , متخصص , محصولات , هوشمند
این مطلب را می پسندید؟
(0)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات کاربران بکسیها در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۵ بعلاوه ۵
بکسیها - اخبار اجتماعی
baxiha.ir - مالکیت معنوی سایت بکسیها متعلق به مالکین آن می باشد